.

.

29 iulie 2009

VIOLENTA SI AGRESIVITATE

Violenta sau agresivitatea se refera la toate acele comportamente care distrug, orientate spre persoane, obiecte sau spre sine. Aceste comportamente provoaca daune sau doar transformari, pentru ca ele semnifica atac, ofensiva, ostilitate, punerea in primejdie sau chiar distrugerea obiectului. (Paul Popescu Neveanu- “Dictionar de Psihologie”, Ed Albatros, Bucuresti, 1978)
De-a lungul timpului, s-au oferit numeroase explicatii care sa ne faca pe noi sa intelegem de ce, cum, cand apare agresivitatea la om. Iata unele dintre ele:
- agresivitatea apare atunci cand omul este impiedicat (printr-o bariera= frustratie) sa-si atinga anumite scopuri, care reprezinta satisfacerea anumitor nevoi. Exista orientarea catre invingerea unui obstacol: adult, regula, institutie.
- spre deosebire de animale care ataca sub nevoia de hrana, omul devine agresiv de cele mai multe ori dintr-o tendinta de competitie (isi doreste sa fie mai bun decat cel de langa el. Are nevoie de comparatie pentru a se putea aprecia, autoconfirma. “Sunt bun, pentru ca exista colegul pe care il pot intrece.”)
- agresivitatea se mai manifesta si sub forma unei inadaptari sociale (insatisfactiile personale, carentele afective -adica lipsa dragostei- pot genera manifestari agresiv-violente)

Unde duce agresivitatea?

Acei copii care se obisnuiesc sa-si “rezolve” problemele actionand agresiv sunt in mare dificultate pentru ca agresivitatea isi pune bazele si se construieste constiincios (ca un bun elev) in jurul sentimentului generat de lipsa sigurantei. (siguranta ca sunt iubit, acceptat, ca ma pot descurca). In momentul in care ceva din interior sau exterior ataca siguranta intima a copilului, insecuritatea nou creata il expune pe acesta la influentele nocive ale mediului, facilitand astfel comiterea de delicte.

“VIOLENTA este rezultatul FRICII.”
Iolanda Mitrofan

Sa vedem acum care sunt acele comportamente concrete care te pot duce cu gandul la agresivitate-violenta-delict. Ce poate face un copil care sa ne determine sa apelam la alti profesionisti?
1. Minciuna (sau tendinte de modificare, alterare a adevarului): aici se incadreaza si laudarosenia, intentia de a insela si enuntarea adevarului pe jumatate.
2. Irascibilitatea- atunci cand te irita cel mai mic lucru si asta te face sa fii nervos
3. Impulsivitatea- atunci cand te superi si te enervezi rapid, fara sa ii asculti pe ceilalti pana la capat si fara sa vrei sa ii intelegi
4. Furtul
5. Fuga sau vagabondajul
6. Esecul scolar
7. Alcoolismul si dependenta de drog
8. Devierile sexuale
9. Omuciderea
10. Suicidul si tentativa de suicid

De cele mai multe ori copii, adolescentii ajung sa manifeste aceste comportamente in cadrul unui grup, sub conducerea unui lider informal. Grupul le ofera securitate colectiva si confort psihic, in care interesele si dorintele sunt comune. Ei descopera ca sunt acceptati, validati, admirati, ca apartin cuiva, dezvoltand astfel o loialitate profunda fata de membrii si de grup ca unitate. Totodata li se ofera si posibilitatea de a evada din contextul propriu de viata marcat de reguli, autoritate si neintelegere. (in grup copilul nu mai este un membru cu obligatii numeroase si cu drepturi putine)

Cine activeaza aceste manifestari comportamentale?

De cele mai multe ori contextul in care se desfasara individul este cel care stimuleaza comportamentele agresive- violente-delicvente (familia, scoala, strada.). Manifestarile de acest tip apar in urma nerecunoasterii individualitatii copilului/adolescentului, in urma manifestarii unei atitudini superioare si autoritare nefondata si explicata. Efect negativ determina si nerecunoasterea aspiratiilor tanarului de a ajunge la statutul de adult. Toate acestea il imping pe tanar sa se refugieze intr-o lume numai a lui, in care este ferit de lucrurile care ii provoaca suferinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Powered By Blogger